Yogaschool

Ong Namo

Kundalini Yogaleraren

Nederland

 

Kundalini en yoga en meditatie

Mantra’s chanten

Ademyoga

Klankschaal massage

Mantra-chanten

Het chanten van mantra’s, in stilte of hardop, is een bewuste methode om de mind te beheersen en te sturen. Blijdschap, zorg, plezier en spijt zijn trillingsfrequenties in de mind. Noem hen houdingen, of overtuigingen, maar fundamenteel zijn het trillingsfrequenties of gedachtengolven. Zij bepalen het soort programma wat onze mind afspeelt. Het scenario dat we kiezen, wordt onze vibratie, definiëert hoe we ons voelen en wat wij naar anderen projecteren. We kunnen ons recht om te kiezen altijd oefenen.
We scheppen met elk woord dat we spreken, en zelfs met elk woord dat we denken. Als we een mantra chanten, kiezen we ervoor om een beroep te doen op de positieve kracht die vervat zijn in de speciale syllabes. Of het is voor voorspoed, kalmte van de mind, vergroting van intuïtie, of één van de andere talloze mogelijke voordelen inherent aan mantra’s, simpelweg door hen te chanten zetten we trillingen in beweging, die een effect zullen hebben. Het doet er eigenlijk niet toe, of we de betekenis begrijpen van de klanken, of niet.
(Uit: Kundalini Yoga, The Flow of Eternal Power, door Shakti Parwha Kaur Khalsa)

 

Door mantra’s te chanten, gebruik je de klanken van je eigen stem om jezelf in balans te brengen. Door te chanten, is de werking twee-ledig, enerzijds breng je jezelf via de klanken van je eigen stem in balans, zoals ook uitgelegd bij het stukje over de klankschaalmassage. Tevens stimuleer je met de tongbeweging in je mond afwisselend de 84 meridiaanpunten in je verhemelte, waardoor je hypothalamus geactiveerd wordt en je o.m. in een trance-achtige toestand kan komen, op lichaams-eigen en dus gezonde wijze. Het werken met klanken wordt ook wel Naad-yoga genoemd. dit is in India al duizenden jaren bekend en vastgelegd.

 

Vraag: Wat is het werkelijke doel van het chanten, wat we doen in meditatie?
Antwoord (van Yogi Bhajan): De ultieme gemoedstoestand van de mind wordt Anahat genoemd - het Oneindige Ongeslagen Geluid of Trilling. Het brengt intuïtie, innnerlijke kracht en de capaciteit om je compleet te openen om te doen wat je moet doen als een uniek deel van de totaliteit van Zijn. In deze toestand ben je vol vreugde, waarheidslievend, vol compassie en ontspannen. Elke keer als je een mantra of Shabd perfectioneert, ben je als een meester-musicus, die deze verheven staten van zijn te voorschijn kan roepen uit het instrument van het zelf.

 

De mantra’s die we gebruiken komen o.m. uit de Sikh-traditie.

 

Tijd: Elke derde donderdag van de maand, om 20:00u tot ca. 21:30u.
Locatie: De Ruiterstraat, Zoetermeer.
Kosten: € 10,- p.p./avond