Yogaschool

Ong Namo

Kundalini Yogaleraren

Nederland

 

Kundalini en yoga en meditatie

Mantra’s chanten

Ademyoga

Klankschaal massage

Wat is yoga?

“Net zoals alle rivieren eindigen in de oceaan, zo eindigen alle yoga-vormen in het opwekken van de kundalini energie. Wat is kundalini? Het is het creatieve potentieel van de mens”  

- Yogi Bhajan -

 

Yoga is een Indiase methode om je bewustzijn te verruimen, die al eeuwenoud is. De herkomst is onduidelijk, maar het effect is des te duidelijker en succesvol, enerzijds dat het al eeuwen met succes gebruikt wordt, anderszijds dat het de laatste decennia inmiddels wereldwijd intensief beoefend wordt.

 

Door je bewustzijn te verruimen kom je er steeds beter achter, wie of wat je in essentie bent. In de yoga-filosofie wordt ervan uit gegaan, dat je als mens een spiritueel wezen bent, en een lichaam hebt. Je fysieke lichaam is de drager van je ware en goddelijke aard, je essentie, oftewel, je ziel.

 

Door regelmatig yoga te beoefenen, ga je je steeds meer bewust worden van en contact maken met deze ware aard en je gaat je minder identificeren met je lichaam. Dit heeft gevolgen voor je welzijn en welbevinden, omdat je op een andere, meer volwassen wijze omgaat met de dingen die je op je pad tegenkomt.

 

Wat is Kundalini yoga?

Kundalini Yoga is de yoga die de kundalini energie (= bewustzijnsenergie) versterkt op een verantwoorde en gezonde, lichaamseigen manier. Het is een dynamische yoga-vorm, waarbij de ademhaling actief ingezet wordt tijdens de lichaamsoefeningen en dynamische houdingen om de kundalini energie op te wekken, te laten stromen en te versterken. Tijdens de les worden er mantra’s gebruikt, handhoudingen of mudra’s worden gebruikt, pranayama-oefningen worden er gedaan en er wordt gemediteerd, veelal op mantra’s.

 

De laatste 500 jaar is de traditie van Kundalini yoga bewaard door de Sikhs in Noord-India. De Sikh-Guru’s hebben vele mantra’s aan de KY toegevoegd en hierdoor komt het dat de mantra’s in het Punjabi gesteld zijn. In het begin kan dit wat vreemd en onwennig klinken. Maar: “Laat het maar over je heen komen” en ervaar zelf wat het je doet.

 

Wat is het verschil met andere yoga-vormen?

Elke yoga heeft tot doel om je bewustzijn te verruimen, je te verbinden en verenigen met het goddelijke deel in jezelf

 

Het verschil zit hem in de manier waarop.

 

Of zoals al eerder vermeld; het opwekken van de kundalini energie.

 

Kundalini yoga gebruikt als enige yoga-vorm alle aspecten van yoga, zoals die bijvoorbeeld beschreven zijn door Patanjali. Kundalini yoga is een actieve yoga en gebruikt de ademhaling in het ritme van dynamische oefeningen (kriya genoemd). Voorts worden er mantra’s gebruikt en is meditatie een vast onderdeel van de les. Dit is wat Kundalini yoga uniek en zeer effectief maakt, het is de enige yoga die van oorsprong bedoeld is voor mensen ín de wereld, met een gezin en werk. Daarom wordt Kundalini yoga ook wel “De yoga voor de werkende mens” genoemd.

 

Yoga beoefening

“Wie kan ademhalen, kan yoga beoefenen” is een bekend yoga-gezegde. Lichamelijke beperkingen hoeven in principe geen beletsel te zijn om yoga te doen. Bij twijfel is het verstandig om vooraf met je huisarts te overleggen wat je wel en niet kan/moet doen. Dan kan je tijdens de les zo nodig alternatieve oefeningen of houdingen krijgen. Ieder lichaam heeft tenslotte zijn eigen mogelijkheden en beperkingen.

 

Waar komt Kundalini yoga vandaan?

Kundalini yoga is in 1968 door Yogi Bhajan, meester in de Kundalini yoga, vanuit India naar het Westen gebracht. Hij zag het als zijn primaire taak om leraren op te leiden. In 1969 heeft hij de 3HO (Healthy, Happy, Holy Organization) opgericht, een non-profit organisatie die zich tot doel heeft gesteld de lessen en levensstijl van de Kundalini yoga uit te dragen. Inmiddels zijn er in meer dan 38 landen 3HO-centra gevestigd.